rezervari@pensinea-sara.ro 0745.535.344 Pensiune Pet Friendly | Acceptam plata cu cardul | Acceptam tichete de vacanta

Imprejurimi

Schi si voie buna la Valiug! Zona pentru persoane active, carora le place sau vor sa invete schiul, care isi doresc o iesire in aerul curat si ozonat al muntilor.

Pentru iubitorii de ski, exista 4 partii disponibile in zona Valiug – Semenic!

 • Partia Semenic-Ponton Baraj: Partia a fost inaugurata in 24 ianuarie 2022 si are o altitudine de 1410 de metri, fiind cotata una din cele mai lungi pârtii din întreaga țară, 5.6 km. Nivelul de dificultate este mediu, fiind recomandata si incepatorilor. Video AICI. 
 • Partia Casa Baraj: Aceasta partie are un grad mediu de dificultate si se întinde pe aproximativ 500 de metri. Altitudinea de plecare este 1400 de metri, înclinația de 23% și o diferența de nivel de 101 metri. Latimea partiei este de 60 m, iar altitudinea de sosire este de 1299 de metri. Partia este deservita de teleski monopost, este dotata cu nocturnă  și are capacitatea de 800-1000 de persoane.
 • Partia Semenic Goznuta. Statiunea Semenic ofera iubitorilor sporturilor de iarna un sezon ceva mai lung decat media anuala in tara, din noiembrie pana in aprilie, stratul de zapada atingand in medie 60-80 cm.
 • Partia Uriasul: Aceasta este o partie cu nivel scăzut de dificultate și o lungime de 1200 de metri. Altitudinea de plecare este de 1435 de metri cu un ușor grad de înclinație și o diferență de nivel de 248 de metri. Lățimea pârtiei este de 70 de metri, iar altitudinea la sosire este de 1187 de metri. Aceasta este cea mai lungă partie omologată din Semenic și este dotata cu teleski monopost ce poate transporta 800 de persoane pe ora.

 

Banatul Montan este o zona in care obiectivele turistice naturale si antropice se gasesc la tot pasul. Muntele Semenic și zona din împrejurimi oferă variante diverse de a petrece timpul liber, asa cum isi doreste fiecare.

STATIUNEA CRIVAIA
Statiunea Crivaia este amplasata pe marginea sudica a Lacului Gozna, la o altitudine de 650 metri. Face parte din Parcul National Semenic,  si este preferata de cei care doresc sa imbine distractia cu relaxarea, statiunea oferind facilitate atat celor care prefera concertele musicale cat si celor care prefer drumetiile sau sejururile de relaxare.

LACUL VALIUG
Lacul Gozna denumit si Lacul Valiug, are o lungime de peste 3 km si o suprafata de 66 hectare, inconjurat de dealuri impadurite. Exista 4 pontoane amenajate, foarte animate in timpul verii datorita evenimentelor muzicale organizate.

SATUL DE VACANTA GARANA
Satul de vacanta Garana, numit si Wolfsberg, este renumit pentru concertele sale de Folk, Jazz sau Rock. Este cunoscut in principal pentru ca gazduieste cel mai mare festival international de jazz din România, fiind una dintre cele mai importante manifestări de gen din sud-estul Europei. De asemenea, se remarca prin arhitectura specifica satelor de munte germane care inca se pastreaza foarte bine in aceasta zona. Satul de vacanta Garana se afla la aproximativ 22 Km de pensiunea Franzdorf Alpin.

MUNTELE SEMENIC
Muntele Semenic este foarte cunoscut printre iubitorii muntelui. Turistii care indragesc sporturile de iarna au la dispozitie mai multe partii de schi omologate, cea mai scurta fiind de 350 m iar cea mai lunga avand 1200 m. Statiunea Semenic este situata la aprox. 23 km de pensiunea Franzdorf Alpin.

LACUL TREI APE
Lacul Trei Ape are o panorama superba. El se afla la aprox. 37km de Resita, in depresiunea Garana, la o altitudine de aproximativ 835m, si se intinde pe o suorafata  de 45 hectare. Lacul care a dat numele staţiunii Trei Ape,  este cel mai inalt lac de acumulare din Masivul Semenic. Statiunea Trei Ape este situata la aproximativ 21 km de pensiunea Franzdorf Alpin.

PESTERA COMARNIC
Pestera Comarnic este o comoara speologica, fiind cea mai lunga pestera din Banat, cu o lungime de cca 4 km. Ea este situata pe versantul stang al vaii Comarnic la 440 m altitudine si este declarata monument al naturii. Se poate ajunge la ea in 3 ore, pe traseu turistic marcat, iar vizitarea distantei deschise turistilor, 1700 m, se poate face in 2,5 ore si doar in compania ghidului.

Trasee pentru drumetii, cu masina

 • Valiug – Semenic: Acest traseu are ca si obiectiveLacul Gozna, stațiunea Crivaia si varful Piatra Goznei din Semenic. Lungimea traseului este de 28 km, iar timpul in care acesta poate fi parcurs este de 5-6 ore. Traseul este unul care poate fi parcurs si pe jos, insa e indicat a se merge cu masina sau bicicleta. Exista portiuni de drum mai greu de parcursdin cauza exploatarilor forestiere.
 • Traseul Valiug – Semenic – Garana: Acest traseu are o distanta de cca  20 km, iar timpul de parcurgere este de cca 6 ore. Varful Piatra Goznei de pe Muntele Semenic dezvaluie o panorama deosebita, iar statiunea Garana este renumita pentru festivalul de Jazz, pe care il gazduieste an de an. In Garana se poate vizita un  muzeu al satului ce reda viata locuitorilor de pe acele meleaguri.
 • Traseul Valiug – Pestera Comarnic: Pestera Comarnic esteuna dintre cele mai frumoase pesteri din Romania. Lungimea ei este de cca 4 km si nu poate fi vizitata decat in prezenta ghidului. Cu masina se poate ajunge in apropierea pesterii, insa mai sunt cca 3 km care trebuie parcursi pe jos, drumul fiind inaccesibil autoturismelor.

Pentru iubitorii de ciclism se recomanda traseele:

 • Traseul Trei Ape – Gărâna – Valiug:Traseul are o distanta de 23 km, insa pe bicicleta este usor de parcurs. Lacul Trei Ape este cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic iar numele provine de la cele trei pârâie ce se revarsă aici: Brebu, Grădiște și Semenic.
 • Traseul Valiug – Varful Semenic: Traseul acesta are o lungime de cca 18 km si este de o dificultate mai ridicata. Chiar daca ruta acestuia e pe sosea, panta care trebuie urcata, necesita efort suplimentar.
 • Traseul Crivaia –Resita: este un traseu ce la coborare poate fi usor parcurs cu bicicleta, insa la urcare est enevoie de effort suplimentar. Peisajul este frumos, iar odata ajunsi in Resita se pot vizita: Muzeul Banatului Montan, Muzeul locomotivelor si fantana cinetica.
 • Traseul Lacul Gozna – Poiana Bichi – Lacul Breazova: Traseul este unul pentru ciclistii profesionisti, drumul fiind unul in mare parte forestier, cu multe uscusuri si coborasuri provocatoare. Traseul trece prin culmea Certej și pe valea Bârzavei, pe lângă lacurile Gozna, Secu și Breazova, locuri superbe de relaxare. Peisajul este pe cât de solicitant, pe atât de pitoresc, iar traseul acesta este unul perfect pentru cicliștii împatimiti.

Pentru iubitorii de aventura si adrenalina! 

 • Parcul de Aventura Gozna-Vulturi – la doar 700m de binecunoscuta locatie Ponton Casa Baraj. Parcul și-a deschis portile in vara anu;ui 2021, pentru pasionatii de senzații tari si aventura la maxim. Intins pe o suprafata de 150 metri liniari, la o înălțime de 4 metri de la sol sunt asezate cele 10 elemente pe stalpi: butuci suspendati, trapez, platforme, poduri din coarda, ingredientele perfecte pentru a incepe distractia in noul parc.Dacă sunteți pregatiti de distractie, atunci telescaunul de la Ponton este perfect pentru a urca in parc, sau de ce nu, chiar si o plimbare pe jos este indicata in aer curat. Pretul pentru un traseu parcurs de copiii cu varste cuprinse între 8 și 14 ani, este de 30 lei/pers, iar pe adulti, un traseu complet 40 de lei.

 

 • Tiroliana Super Pem de la Garana – inaugurata anul trecut, cu 700 de metri lungime, tiroliana traversează valea pitoreasca pe care o vei putea admira la o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră. Tiroliana de la Garana este cea mai lungă tiroliană din vestul tarii. Vezi video AICI. Accessul se face pe drumul ce porneste din Poiana Lupului, de langa restaurantul „La Scena” sau din satul Garana, de langa biserica, la stanga, la 50 m.